Snježne nepogode i niske temperature

Snježne nepogode i niske temperature – 05. ožujka 2018. – stanje do 12:00 sati

Zbog velike količine snježnih oborina proteklog tjedna, ugaženog snijega i poledice na pojedinim područjima Hrvatske: u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, došlo je do teškoća u odvijanju uobičajenih životnih aktivnosti, a posebice cestovnog prometa. Kako su se temperature zraka stabilizirale na razini oko 0°C, a krajem tjedna se očekuje i značajniji porast, prestaju razlozi za angažiranje dodatnih snaga za čišćenje snijega.

TRENUTNO STANJE PO ŽUPANIJAMA – tijekom 05. ožujka operativne snage su uglavnom završile radove na čišćenju cesta prema zaseocima na područjima Požeško-slavonske, Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Primorsko-goranske županije, a još se radilo na uklanjanju snijega s krovova te na dostavi potrebnih lijekova i hrane starijim i teško pokretnim osobama. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. Nije došlo do promjene vodostaja rijeka na područjima pogođenim snježnim oborinama. Sukladno zaprimljenim podacima od ZOS GS OS RH 05. ožujka 2018. u prijepodnevnim satima na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena angažirano je ukupno 5 pripadnika Oružanih snaga RH s 2 radna stroja.

  • Delnice – 5 pripadnika, 2 radna stroja

IZ IZVJEŠĆA HRVATSKOG AUTOKLUBA – kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U središnjoj Hrvatskoj pada slab snijeg. Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica. U Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. U unutrašnjosti je moguća kiša koja se ledi na hladnoj podlozi.

Za sav promet (zbog leda na kolniku ili snježnih nanosa) zatvorene su:

  • ŽC3275 Stankovac-Jame,
  • ŽC4253 Velika-Podravska Slatina,
  • ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
  • ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica,
  • ŽC5094 Jasenak-Stalak,
  • lokalne ceste Zalesina-Stari Laz.

Granični prijelazi – zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima Bosna i Hercegovina: Užljebić i Slovenija: Pribanjci, Prezid, Čabar, Brod na Kupi.
Pomorski promet – trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

DHMZ – vremenska prognoza za Hrvatsku za 05. ožujka 2018. – pretežno oblačno uz mjestimičnu oborinu, češću uz obalu. Na Jadranu će padati kiša, može biti i lokalnih pljuskova s grmljavinom, a u gorskim područjima snijeg će stvarati novi snježni pokrivač. Osobito u Lici moguća je i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi, a od sredine dana snijeg i kiša koja se smrzava proširit će se na veći dio unutrašnjosti, samo će na krajnjem istoku veći dio dana proći bez oborine. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla i rosulja. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren istočni, a na Jadranu i bura, podno Velebita s pokojim jakim udarom, poslijepodne u Dalmaciji jugo. Najviša temperatura zraka između -1 i 3, na Jadranu od 9 do 15 °C.

IZNADPROSJEČNO NISKE TEMPERATURE ZRAKA

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih PREPORUKA ZA ZAŠTITU OD HLADNOĆE Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112. 

Iz medija:

RTL danas, 26. veljače 2018. – gost Mladen Boričević, voditelj Službe za operativu, opremanje i razvoj (DUZS)

Ravnatelj DUZS-a dr. sc. Dragan Lozančić u Dnevniku 3 HRT-a, 24. veljače 2018.

Zamjenik ravnatelja Stjepan Huzjak u emisiji Hrvatske televizije Tema dana, 23. veljače 2018.

Voditelj Službe za operativu, opremanje i razvoj Mladen Boričević u Dnevniku 2 HRT-a, 23. veljače 2018.


1. Snježne nepogode_stanje 22. veljače 2018.

2. Snježne nepogode_stanje 23. veljače 2018.

3. Snježne nepogode_stanje 24. veljače 2018.

4. Snježne nepogode_stanje 25. veljače 2018.

5. Snježne nepogode_stanje 26. veljače 2018.

6. Snježne nepogode_ stanje 27. veljače 2018.

7. Snježne nepogode_stanje 28. veljače 2018.

8. Snježne nepogode_stanje 01. ožujka 2018.

9. Snježne nepogode_stanje 03. ožujka 2018.

10. Snježne nepogode_stanje 04. ožujka 2018.

Foto: HGSS i HCK_pomoć stanovništvu

Galerija