Zračne snage gase požar na Kamešnici

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas, u četvrtak, 10. kolovoza 2017., s jednim Canadairom CL-415 i dva Airtractora AT-802 upućene su na gašenje požara na Kamešnici iznad Sinja.

Istovremeno, letačka posada s helikopterom Mi-8MTV provodi protupožarno izviđanje na ruti Klis-Trilj-Kamešnica-Dinara-Otrić, odnosno na prostoru gdje su jučer i proteklih dana izbijali požari.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju devet požara na koja je izbačeno oko 350 vodenih bombi i ostvareno 63 sata naleta na požarištima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 185 požara (65 u Šibensko-kninskoj, 62 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1560 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 46 600 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: MORH