Započeli tečajevi zrakoplovnog traganja i spašavanja

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju, 27. i 28. veljače 2018. održat će se osnovni tečaj zrakoplovnog traganja i spašavanja „Basic Aeronautical Search and Rescue Course“, a 1. i 2. ožujka tečaj za voditelje potrage i spašavanja zrakoplova na terenu „On-Scene Coordinator Course“. Tečajevi se provode od strane JAATO (Join Aviation Authorities Training Organization), a organizirani su zahvaljujući partnerstvu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i RACVIAC – Centre for Security Cooperation.

Sudionike je danas, na početku osnovnog tečaja, u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje pozdravio ravnatelj dr.sc. Dragan Lozančić koji je kao važne smjernice za izgradnju uspješnog sustava za traganje i spašavanje zrakoplova istaknuo kvalitetnu suradnju, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, te kontinuirano obrazovanje i osposobljavanje. Izrazio je nadu da će ovi tečajevi ispuniti očekivanja i proširiti naša znanja u području traganja i spašavanja zrakoplova, a nova poznanstva i kontakti pružiti temelj radu na izgradnji sustava na nacionalnoj i regionalnoj razini, kao i na primjeni novih obveza i preporuka koje, s obzirom na aktualna događanja i trendove, uskoro možemo očekivati u međunarodnom zrakoplovnom zakonodavstvu.

Tečajevi se provode temeljem obaveza i nadležnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje, definiranih člankom 8. Uredbe o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova („Narodne novine“ 129/11 od 14. studenoga 2011.) Svrha tečajeva je povećanje sposobnosti institucija koje su uključene u aktivnosti potrage i spašavanja u slučaju pada zrakoplova, kao i uspostava suradnje sa srodnim institucijama jugoistočne Europe. Tečajevi su nastavak planiranog kontinuiranog osposobljavanja i obuke s ciljem uspostave sustava koji će pokriti sve razine koordinacije, kao i njihove povezane funkcije.

Na svaki pojedini tečaj uz 15 sudionika iz zemalja članica RACVIAC-a, delegirano je po 30 sudionika iz Republike Hrvatske, predstavnika institucija uključenih u sustav pripreme za sudjelovanje u potrazi i spašavanju zrakoplova na državnoj razini, navedenih u članku 7. spomenute Uredbe.

Galerija