Upozorenje na toplinski val

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) za danas crveno upozorenje za područje Dubrovnika, Knina, Splita, Rijeke i Osijeka, dok je za područje Zagreba, Karlovca i Gospića izdano narančasto upozorenje.

DHMZ je početkom tjedna upozorio kako je započeo novi toplinski val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, ne samo zbog vrijednosti temperature koje će ponegdje doseći i rekordne vrijednosti, već i zbog trajanja. Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijeli tjedan.

Prema prognozi DHMZ-a, danas će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Uz lokalni razvoj oblaka poslijepodne će u unutrašnjosti mjestimice biti pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje uz češću kišu i pljuskove, koji će se proširiti na veći dio zemlje. Uglavnom suho zadržat će se uz obalu Dalmacije. Na kopnu vjetar uglavnom slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a prema kraju dana u jačanju. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena, prema večeri mjestimice i jaka bura, a predvečer uz zapadnu obalu Istre prolazno jak sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji vjetar većinom slab. Najviša dnevna između 34 i 40, u gorju i u središnjim područjima od 29 do 33 °C.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce – toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet. Također, iz DHMZ-a upozoravaju i na nastavak sušnog razdoblja u nekim dijelovima zemlje, posebno u Dalmaciji, što može pogodovati nastanku i širenju požara.

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina

Upute u slučaju požara