U Gospiću provedena kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Kako bi potakli građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, Policijska uprava ličko-senjska danas je, u suradnji sa Službom prevencije i Protueksplozijskom službom Ravnateljstva policije, u Gradskoj – školskoj sportskoj dvorani u Gospiću organizirala brojne preventivne aktivnosti u sklopu kampanje Manje oružja, manje tragedija.

Podršku su im svojim posjetom dali i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Darko Milinović, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević, načelnik PU ličko – senjske Josip Biljan, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Joso Živković i brojni drugi uzvanici i gosti.

Protueksplozijska služba Ravnateljstva policije je, uz sudjelovanje pasa za detekciju eksploziva te korištenje EOD odijela i robota tEODor-a, provela pokaznu vježbu Ne dirajte sumnjive predmete. Održana je interaktivna radionica na temu stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava u minskom polju, pružanja prve pomoći i izvlačenja, kreativna radionica za djecu Ukaži na opasnosti od oružja i mina kroz crtež i strip, likovna radionica za učenike nižih razreda osnovne škole na temu opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava te su izloženi radovi učenika osnovnih škola s područja Ličko-senjske županije na temu opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava.

Kao partneri, sa svojim preventivno-edukativnim izložbenim postavima, u akciju su se uključili Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić, Hrvatski centar za razminiranje, Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, HGSS – Stanica Gospić te udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju na području Grada Gospića.

Usporedno s provođenjem preventivnih aktivnosti, na svim postajnim područjima Policijske uprave ličko-senjske postavljeni su info punktovi na kojima građani mogu dobiti informacije o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava te o dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Akcija Manje oružja, manje tragedija formalno je započela 2007. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Cilj je akcije senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja te utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Galerija