Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije u pripravnosti

Izvanredna sjednica Stožera Zagrebačke županije održana je jutros u 8:00 sati, a zbog obilnih kiša koje uzrokuju porast vodostaja rijeka Stožer je u stanju pripravnosti. Prema izvješću Hrvatskih voda, očekivani maksimalni vodostaji su uglavnom dosegnuti te se na području Zagrebačke županije ne očekuju veći problemi. Na rijeci Savi na snazi su redovne mjere obrane od poplave na preljevu Jankomir te Jesenicama, na rijeci Krapini na Kupljenovu, kao i na oteretnom kanalu Poljanski Lug. Tijekom noći je na zahtjev Općine Pisarovina dostavljeno 500 vreća i pijesak.

Vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana i noći imali 30-ak intervencija, većinom ispumpavanja vode, i to na području Vrbovca, Dugog Sela, Samobora, Svete Nedelje te općina Bistra, Stupnik i Jakovlje koje je sinoć ostalo bez struje. Zbog izlijevanja rijeke Kupe jučer je dio dana bila zatvorena cesta na području Gradeca Pokupskog. Na samoborskom području u Rudama jučer je također zbog izlijevanja vode bio zatvoren dio nerazvrstane ceste 3055.

Predstavnici Hrvatskih voda, policije i vatrogasci kontinuirano obilaze teren, a na svim potencijalno ugroženim područjima obavljaju se preventivne aktivnosti. Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Hrvoja Frankića pripravnost Stožera i svih službi (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije) traje i dalje. Iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije apeliraju na gradove i općine da ih redovito izvještavaju o stanju na svom području.