Sastanak veleposlanika Ruske Federacije Anvara Azimova s ravnateljem Lozančićem

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje održan je danas, 13. studenog 2017. sastanak ravnatelja dr. sc. Dragana Lozančića s veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvarom Azimovim, a povodom nedavno održanog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Ruskoj Federaciji. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o obnavljanju suradnje u području civilne zaštite i vatrogastva temeljem potpisanog bilateralnog sporazuma. Veleposlanik Azimov uputio je ravnatelju Lozančiću poziv ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova da sljedeće godine posjeti EMERCOM. Obzirom da je Vladimir Pučkov supredsjedatelj Međuvladine hrvatsko-ruske Komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, u listopadu 2018. godine prilikom njegovog posjeta Republici Hrvatskoj bit će ponovno prilike za susret i razgovore o konkretnoj suradnji vezanoj za razmjenu iskustva u upravljanju u katastrofama.

Sastanku su prisustvovali i prvi tajnik Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Viktor Shekhovtsov te iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec, načelnik Sektora za civilnu zaštitu Petar Vitas, tajnica Kabineta ravnatelja Marijana Klanac i voditeljica odjela za multilateralnu i bilateralnu suradnju Slavenka Ivšić.

Republika Hrvatska i Ruska Federacija započele su suradnju na području zaštite i spašavanja još 1998. potpisivanjem Memoranduma o namjerama između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o suradnji na području zaštite od prirodnih i tehnoloških katastrofa.

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o suradnji na području sprječavanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica potpisan je 17. rujna 2011. godine. Poslovnik o hrvatsko-ruskom Zajedničkom povjerenstvu za suradnju na području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica potpisan je 6. studenoga 2012. godine.

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o osnivanju Međuvladine hrvatsko-ruske Komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju potpisan je 1993. godine.