Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu

U Sarajevu se 22. i 23. studenog 2017. održava 35. regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu – DPPI SEE.

Na sastanku sudjeluju visoki predstavnici svih država članica, kao i predstavnici Europske komisije, Regionalnog vijeća za suradnju, Agencije za upravljanje u izvanrednim situacijama Kraljevine Švedske i Svjetske zdravstvene organizacije. U ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje sastanku prisustvuje ravnatelj, dr.sc. Dragan Lozančić i voditeljica Samostalne službe za međunarodne odnose Arabela Vahtarić. Na sastanku se razgovara o budućim zajedničkim aktivnostima, kao i o nastavku postupka potpisivanja Sporazuma o aktivnostima države domaćina između Vijeća ministara BiH i Vlada država članica Inicijative – Host Coutry Agreeement. Inicijativa je ocijenjena vrlo korisnom za regiju i dogovoreno je da se krene u stvaranje novih zajedničkih projekata koji će doprinijeti jačanju spremnosti na katastrofe i smanjivanju rizika.

U radu inicijative sudjeluju predstavnici nacionalnih službi za zaštitu i spašavanje 10 država jugoistočne Europe ( Republike Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske ). Opći cilj Inicijative je promicanje regionalne suradnje za spremnost i prevenciju u katastrofama.