Održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja „ASAR 2017-2“

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Valbandonu je danas održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja „ASAR 2017-2“.

Cilj vježbe „ASAR 2017-2“ bila je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjera važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Vježbom su također provjerene procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure na uspostavi koordinacije na mjestu zrakoplovne nesreće, kao i početku aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Scenarij vježbe bilo je moguće prisilno slijetanje zrakoplova na redovitoj liniji Frankfurt – Zagreb. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, pilot prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje na Zračnu luku Zagreb. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Jastrebarskog gubi i radarski kontakt s istim. HKZP dostavlja sve relevantne podatke Državnom centru zaštite i spašavanja (DUZS), koji pokreće akciju spašavanja, informira Područni koordinacijski centar – RSC (PUZS Zagreb) i nadležna tijela potrage i spašavanja zrakoplova.

Na vježbi su sudjelovali predstavnici MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, HVZ-a, HGSS-a, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, DHMZ-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.                

 

Galerija