Posjet predstavnika Nacionalne garde američke savezne države Minnesote Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić sa suradnicima primio je 20. srpnja 2017. u radni posjet delegaciju Nacionalne garde Minnesote, koju je predvodio general bojnik Richard Nash u društvu bojnika Claya Forbesa te bojnika Seana Spencera i Diane Maršić iz Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je potvrđena dosadašnja uspješna suradnja i dogovorena je podrška američkog partnera u razmatranjima vezanim za razvoj sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, kao i razmjena iskustava u koordinaciji djelovanja rijekom velikih požara otvorenog prostora. Također je dogovoreno i sudjelovanje predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje na vježbi u Minnesoti na temu nuklearne prijetnje u kolovozu ove godine.

Uspješna bilateralna suradnja Republike Hrvatske i partnera države Minnesote traje dugi niz godina, a u 2013. godini ona je proširena sa suradnje vojnog karaktera i na civilno-vojnu suradnju, kada je jedan od naglasaka suradnje stavljen na pripravnost u slučaju katastrofa.