Operativne aktivnosti tijekom elementarne nepogode u Gorskom kotaru

Olujno jugo pogodilo je 11. prosinca 2017. godine područje Gorskog kotara, pri čemu je učinjena velika materijalna šteta na infrastrukturi i privatnom vlasništvu. Nakon izviđanja područja, župan Primorsko-goranske županije proglasio je elementarnu nepogodu.

Analizom potreba za elektrifikacijom područja pogođenog elementarnom nepogodom, koja je napravljena na razini Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a nakon što su lokalni i regionalni kapaciteti iscrpljeni, utvrđena je potreba za resursima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Potom su preko Županijskog centra 112 Rijeka upućeni zahtjevi za dodatnom pomoći u vidu žurnog osiguranja i distribucije agregata.

Temeljem naloga načelnika Sektora za civilnu zaštitu DUZS-a na operativne zadaće potpore području pogođenom elementarnom nepogodom upućeni su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH – odjel Rijeka s potrebitim resursima.

Zadaća je obavljena tijekom 13. i 14. prosinca 2017. godine, pri čemu je na područja gradova Vrbovsko i Delnice dostavljeno petnaest agregata s pripadajućom opremom (adapteri i produžni kablovi). Tijekom primopredaje je održana kratka edukacija i upoznavanje korisnika s načelima rukovanja agregatima. Povrat opreme obavljen je tijekom 21. i 22. prosinca 2017. godine, po ponovnoj elektrifikaciji područja pogođenog elementarnom nepogodom.