U Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja održano dobrovoljno darivanje krvi

U Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje održano je 13. studenoga 2017. godine dobrovoljno darivanje krvi, kojemu su pristupila 34 darivatelja, od kojih je 16 polaznika Vatrogasne škole Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja darovalo krv prvi put.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, u Hrvatskoj se godišnje prikupi  38 doza krvi/1000 stanovnika, iako postoje uvjeti da dobrovoljno davalaštvo krvi bude razvijeno kao i u Zapadnoj Europi (50 darivanja/1000 stanovnika). Prema anketi koju je proveo Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu o motivima darivanja krvi, najčešći razlog zbog kojeg dobrovoljni darivatelji daruju krv je želja da se učini dobro djelo i da se pomogne bolesniku.

Budući da krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor tog lijeka je čovjek-darivatelj krvi i svi smo u trenutku kada nam zatreba krv kao lijek ovisni samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program, a odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva/zajednice i transfuzijske službe.

Ovim putem zahvaljujemo svim darivateljima, a posebno onima koju su krv darivali prvi put i tako ušli u veliku obitelj plemenitih ljudi.