Održan tečaj zrakoplovnog traganja i spašavanja „On Scene Coordinator Course“

U prostorijama RACVIAC Centra za sigurnosnu suradnju u Rakitju 27. rujna 2017. započeo je tečaj zrakoplovnog traganja i spašavanja „On Scene Coordinator Course“ za zapovjednike aktivnosti na mjestu događaja. Tečaj je proveden od strane JAATO (Join Aviation Authorities Training Organization), a organiziran je zahvaljujući partnerstvu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i RACVIAC – Centre for Security Cooperation. Suradnja s RACVIAC-om temelji se na Memorandumu o razumijevanju kojim je dogovorena suradnja u organizaciji tečajeva s područja potrage i spašavanje zrakoplova.

Na početku tečaja, polaznicima se obratio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić koji je naglasio kako Državna uprava za zaštitu i spašavanje posebnu pozornost posvećuje uspostavi i jačanju suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, što, uz kontinuirano osposobljavanje, čini temelje za uspješan sustav zrakoplovnog traganja i spašavanja.

Svrha tečaja je povećanje sposobnosti institucija koje su uključene u aktivnosti potrage i spašavanja u slučaju pada zrakoplova, kao i uspostava suradnje sa srodnim institucijama jugoistočne Europe. Tečaj je nastavak kontinuiranog osposobljavanja i obuke s ciljem uspostave sustava koji će pokriti sve razine koordinacije, kao i njihove povezane funkcije.

Tečaj se održava za 45 polaznika, od toga je 30 polaznika iz Hrvatske, a 15 iz ostalih zemalja koje su članice RACVIAC-a (devet zemalja).

Galerija