Učenici na obilježavanju Dana broja 112

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prigodnim programom za djecu danas je obilježen Dan europskog broja 112. Učenicima osnovnih škola Bartola Kašića Zagreb i Augusta Harambašića iz Zagreba održana je kratka edukacija iz područja civilne zaštite, na kojoj su upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi (vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Edukaciju su provodili djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb uz prisustvo jednog vatrogasca, policajca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, pripadnika civilne zaštite te potražnih pasa.

Djeca su posjetila Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje im je ukratko prezentiran rad Centara. Uz mnoštvo pitanja i zanimljivih komentara, djeca su pokazala da poznaju osnovne vrste ugroza, kao i broj na koji trebaju dojaviti bilo koju vrstu nesreće – 112. Posebno oduševljenje kod djece su izazvali potražni psi, ali i vatrogasac, koji im je, između ostalog, simulirao i postupak izvlačenja osobe iz požara.

Broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči 1.551.119 poziva na broj 112 u 2017. godini, od kojih je 10.385 poziva bilo na stranim jezicima.

Obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja 112 nastavlja se sutra, 10. veljače 2018. u Slavonskom Brodu, rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi. Svi Područni uredi za zaštitu i spašavanja također u svojim županijskim središtima organiziraju prigodne radne i svečane aktivnosti, kojima se potiče suradnja s hitnim službama te promiču vrijednosti jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja temeljenog na broju 112.

Galerija