Područni uredi

Stručna radionica na temu gašenja požara protupožarnim zrakoplovima

Radi potrebe unapređivanja mjera zaštite od požara i sustava vatrogastva u pripremi protupožarne sezone u 2017. godini, Državna uprava za zaštitu i spašavanje je, u suradnji s Glavnim stožerom Oružanih snaga Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u prostorima Državne intervencijske vatrogasne postrojbe u Divuljama, 2. lipnja 2017. godine, organizirala  stručnu radionicu pod nazivom Gašenje požara na otvorenom prostoru PP zrakoplovima.Radionicu su otvorili prigodnim obraćanjem glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i brigadni general Krešo Tuškan.Svrha radionice je upoznavanje vatrogasnih zapovjednika, koji rukovode vatrogasnim intervencijama gašenja požara na otvorenom prostoru i osposobljeni su za komunikaciju s pilotima zrakoplova, s odredbama novog Sporazuma o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Teme radionice:

  • Primjena novog Sporazuma o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske - Siniša Petkoviček, DUZS
  • Taktička upotreba zračnih snaga u gašenju požara na otvorenom prostoru - pukovnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile
  • Robotika u službi vatrogastva – uporaba kod gašenja požara i drugih intervencija – Zvonko Orehovec, DOK-ING.Cilj radionice bio je i međusobna razmjena iskustava kao i unapređivanje suradnje zapovjednih struktura sustava vatrogastva i pilota te ostalih sudionika provedbe protupožarnih aktivnosti ispred Ministarstva obrane RH.

Tijekom radionice vodila se i konstruktivna rasprava s pitanjima i prijedlozima za poboljšanje sustava vatrogastva, rada državnog vatrogasnog zapovjedništva RH i suradnje s pripadnicima eskadrile PP zrakoplova temeljem prikazanih iskustava i novih tehnologija.

Radionici su prisustvovali predstavnici Sektora za vatrogastvo i Vatrogasnog operativnog središta DUZS -a, županijski vatrogasni zapovjednici i zapovjednici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi osposobljeni za komunikaciju s pilotima zrakoplova, predstavnici GS OS RH te piloti zrakoplova i helikoptera.

Priloženi dokumenti: