Područni uredi

Posjet Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

duzs

U posjetu Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 17. svibnja 2017., već devetu godinu zaredom, bili su polaznici 19. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" koju je predvodio brigadir Miro Čolić, prodekan za vojnu izobrazbu Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Od 15 polaznika, uz hrvatske polaznike, dvojica su iz susjednih zemalja Republike Bosne Hercegovine i Makedonije. U ime DUZS-a posjeti su nazočili voditelj u Sektoru civilne zaštite Josip Sajko, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec, načelnica Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja mr.sc. Ljerka Kopričanec - Matijevac, Željko Sutlar iz Sektora za vatrogastvo i Slavenka Ivšić iz Samostalne službe za međunarodne odnose.U uvodnom dijelu Josip Sajko pozdravio je goste prigodnim riječima te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s Hrvatskim vojnim učilištem te predstavio ustrojstvo ove Uprave te stanje i perspektivu razvoja sustava civilne zaštite.

Brigadir Miro Čolić zahvalio je na dosadašnjoj suradnji, koju smatra vrlo kvalitetnom, rekavši da Ratna škola predstavlja najvišu razinu izobrazbe u Vojno obrambenom području. Istaknuo je da je ovaj posjet vid edukacije u okviru modula koji se bavi krizama, u okviru predmeta Vojna strategija i operacije tematske cjeline Krizno upravljanje.

Načelnik Josip Sajko i suradnici upoznali su polaznike o osnovnim podacima o DUZS-u, o strukturi i razinama sustava civilne zaštite u Republici, sudionicima i operativnim snagama sustava, upravljanju u sustavu po razinama ustrojavanja te o područjima konkretne suradnje između MORH-a i DUZS-a.

Polaznici su postavljali pitanja iz domene kriznog upravljanja i operativnog postupanja, implementaciji Zakona o kritičnim infrastrukturama kao i o raspoloživim operativnim kapacitetima.
Nakon rasprave, gosti su posjetili Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, a sa zadaćama centara upoznao ih je načelnik Davor Spevec.

Priloženi dokumenti: