Područni uredi

Radionica „Psihološka pomoć operativnim snagama u sustavu civilne zaštite“

duzs

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, 10. svibnja 2017. u prostorijama Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja održana je stručna radionica „Psihološka pomoć operativnim snagama u sustavu civilne zaštite“. Radionica je organizirana u svrhu educiranja i osvještavanja potrebitosti psihosocijalne pomoći koja se u Republici Hrvatskoj još uvijek ne provodi među operativnim snagama u sustavu civilne zaštite, što se naročito odnosi na operativne snage vatrogastva, ali i na djelatnike centara 112 čiji je posao izrazito stresan. Posljedice kumuliranog stresa te sudjelovanje u kriznim intervencijama koje su često okarakterizirane kao traumatske, utječu dugoročno na mentalno zdravlje vatrogasaca te je dužnost njihovih organizacija prepoznati ovaj problem i osigurati sustav pružanja psihološke pomoći svojim djelatnicima na povjerljiv način, tj. bez stigme, srama ili straha od gubitka posla.Na radionicu su pozvani predavači s bogatim iskustvom i znanjem u ovom području: prof. dr. sc. Dean Ajduković (član-utemeljitelj Društva za psihološku pomoć i Hrvatskog društva za traumatski stres, redovni profesor na Odsjeku psihologije FFZG), prof. dr. sc. Lidija Arambašić (redovni profesor na Odsjeku psihologije FFZG, sudjelovala je u brojnim projektima razvoja sustava psiholoških kriznih intervencija usmjerenim na pružanje psihosocijalne pomoći žrtvama te podrške stručnjacima pomagačkih zanimanja), Marija Juzbašić, mag. psihologije iz Hrvatskog Crvenog Križa, Boris Banjan, dipl. ing. (zapovjednik smjene JVP Grada Osijeka) koji je govorio o psihološkim problemima s kojima se vatrogasci nakon kriznih intervencija susreću.

Na radionicu su pozvani i gosti predavači psiholozi iz Ministarstva obrane brigadirka Suzana Filjak i bojnik mr. sc. Ivan Vračić te iz Ministarstva unutarnjih poslova dr.sc. Boris Tot, koji su predstavili modele psihosocijalne pomoći u svojim organizacijama. Radionici je nazočila i dr. sc. Andreja Lavrić, prof. pedagogije iz Uprave RS za zaščito in reševanje (Ministarstvo za obrambo RS) koja je svojim bogatim iskustvom u izgradnji i provedbi modela psihosocijalne pomoći vatrogascima u Sloveniji značajno doprinijela u oblikovanju daljnjih prijedloga i strategija u izgradnji modela psihosocijalne pomoći u vatrogastvu i civilnoj zaštiti u Republici Hrvatskoj.

Radionici su prisustvovali predstavnici Državne vatrogasne interventne postrojbe, predstavnici javnih vatrogasnih postrojbi, djelatnici Službe za sustav 112, dr. Vesna Miočić, spec. medicine rada i sporta iz Doma zdravlja MUP-a te mnogi drugi koji su bili zainteresirani za ovu tematiku. Putem video veze radionicu su pratili i djelatnici područnih ureda za zaštitu i spašavanje te djelatnici vatrogasnih postrojbi iz udaljenijih dijelova RH.

Radni materijali:

Psihološka pomoć operativnim snagama u sustavu civilne zaštite
Stres i psihološka pomoć u vatrogastvu
Psihološka pomoč in podpora reševalcem
Profesionalni stres vatrogasaca, posljedice i što se može učiniti?
Psihološke krizne intervencije u OS RH
Psihosocijalna zaštita zaposlenika MUP-a
PSIHOLOŠKE KRIZNE INTERVENCIJE: psihološka prva pomoć nakon teških događaja
Izazovi i iskustva Hrvatskog Crvenog križa – podrška pomagačima


Priloženi dokumenti: