Područni uredi

POZIV MEDIJIMA NA MEĐUNARODNU TERENSKU VJEŽBU CIVILNE ZAŠTITE „ISTRA 2017“

DUZS

Tema vježbe: Sudjelovanje MUSAR Modula u pružanju žurne pomoći u potresom pogođenom području putem Mehanizama Unije za civilnu zaštitu te koordinacija s lokalnim i regionalnim operativnim snagama sustava civilne zaštite

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizira međunarodnu terensku vježbu civilne zaštite „ISTRA 2017“. Vježba će se provoditi na području Grada Pule i Općine Kanfanar, od 21. - 22. travnja 2017.

Na vježbi će biti predstavljeno djelovanje sustava civilne zaštite Istarske županije u slučaju razornog potresa te koordinacija s nacionalnim i međunarordnim operativnim snagama civilne zaštite, aktiviranje i djelovanje MUSAR Modula srednje kategorije iz Hrvatske i Slovenije, provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz ruševina i logističke potpore za ostvarivanje samodostatnosti te koordinacija djelovanja lokalnih, regionalnih, državnih i međunarodnih sudionika na pogođenom području.

Prezentirat će se traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje žrtava (ozlijeđenih i neozlijeđenih) s viših katova građevina, zbrinjavanje unesrećenih osoba (pružanje medicinske skrbi), osiguranje pogođenog područja te procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja.

U vježbi „ISTRA 2017“ sudjelovat će MUSAR Modul Republike Slovenije, MUSAR Modul grada Ljubljane, MUSAR Modul Republike Hrvatske (uključujući Građevinski fakultet iz Zagreba), Vatrogasna zajednica Istarske županije, Društvo Crvenog križa Istarske županije, Policijska uprava Istarska, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Pula, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Okupljanje promatrača i medija za operativni dio vježbe je u subotu, 22. travnja 2017. godine u Valbandonu (uslužna jedinica MUP-a), s početkom u 9:00 sati. Programom za promatrače predviđeni su brifing o vježbi te obilazak radnih točki s prikazom rada operativnih snaga i opreme.

Radi neometanog ulaska na prostor vježbališta molimo vas da svoj dolazak na vježbu obavezno potvrdite najkasnije do subote, 22. travnja 2017. do 8:30 sati na 091 112 10 23, Sanja Smetiško Gašparić.

Priloženi dokumenti: