Područni uredi

Jaka zima i snježne oborine

duzs

Upozorenje na vremenske pojave 31. siječnja i 1. veljače  2017.

Danas do kraja dana i sutra 1. veljače do večernjih sati u unutrašnjosti su mogući mjestimice ledena kiša, susnježica i kiša koja se ledi u dodiru s hladnim tlom, pri čemu će se mjestimice stvarati opasna poledica. Najveća vjerojatnost za opisane pojave odnosi se na istočnu Slavoniju (Baranju i Srijem do kraja dana i sutra), a danas do kraja dana u Podravini i Međumurju i duž cijele granice s Mađarskom te u središnjoj Hrvatskoj. Mogući su problemi u prometu (cestovnom, željezničkom i zračnom), štete na prijenosnim sustavima električne energije i oštećenja, lomljena i pucana grana stabala i stabala. Ukupna količina oborine koja se očekuje danas i sutra do kraja dana u istočnoj Slavoniji bit će između 10 i 15 mm po metru kvadratnom. Očekuje se povremeno umjeren do jak istočni i jugoistočni vjetar.


selo Kruškovac, grad Gospić


mjesto Brotnice (sjeverozapadna strana planine Sniježnica, u neposrednoj blizini granice s BiH)

Prema meteorološkim prognozama najavljene su jako niske temperature koje ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti. Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske, uz kišu ili snijeg koji već padaju u nekim dijelovima Hrvatske, DUZS je preko svojih područnih ureda kontaktirao predstavnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.

Svi područni uredi za zaštitu i spašavanje, temeljem naputka Državne uprave za zaštitu i spašavanje o provedbi mjera za nepovoljne vremenske uvjete, u kontaktu su s predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave te žurnih službi. Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112.

Situacija na terenu se kontinuirano prati, a sve žurne službe su, u slučaju potrebe, spremne za promptno reagiranje i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

U sklopu priprema za zimske vremenske uvjete, svi područni uredi za zaštitu i spašavanje su krajem prošle godine održali zajedničke sastanke županijskih Stožera civilne zaštite sa svim nadležnim žurnim službama te institucijama i poduzećima koja upravljaju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, stalnim operativnim snagama sustava civilne zaštite, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Uz predstavljanje trenutnih mogućnosti, izražena je spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih izvanrednih vremenskih uvjeta.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda sutra nas očekuje umjereno do pretežno oblačno uz povremenu oborinu, uglavnom kišu, koja se ponegdje u unutrašnjosti može smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Oborina će biti češća na sjevernom Jadranu te u gorskim područjima, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može biti obilna. Puhat će slab do umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak, na Jadranu umjereno, mjestimice i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura uglavnom između 0 i 5, a na Jadranu od 7 do 11. Najviša dnevna između 2 i 7, a na Jadranu od 10 do 14 °C.

Stanje na cestama: Kiša mjestimice i povremeno pada u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj. Ponegdje se kiša ledi u dodiru sa hladnim tlom pa vozače pozivamo na dodatan oprez. Magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, sumaglica u središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj. Ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić. Na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale mogući su odroni. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Više o stanju na cestama: Hrvatski autoklub.

EKSTREMNI VREMENSKI UVJETI - JAKA ZIMA I SNJEŽNE OBORINE

VREMENSKE NEPOGODE 19. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 18. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 17. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 16. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 15. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 14. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 13. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 12. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 11. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 10. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 9. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 8. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 7. siječnja 2017.
VREMENSKE NEPOGODE 6. siječnja 2017.

Priloženi dokumenti: