Konferencija Upravljanje zaštitom kritičnih infrastruktura u kontekstu digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva

U Splitu je danas, 6. studenog 2017. godine održana konferencija pod nazivom Upravljanje zaštitom kritičnih infrastruktura u kontekstu digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva, u organizaciji Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Udruge sv. Jurja, InfoDoma i Adriatic Security Solutionsa.

Glavna tema konferencije bila je zaštita kritičnih infrastruktura u svijetu neophodne transformacije javne uprave u kontekstu njene digitalizacije te zaštite u skladu s novom Strategijom nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Na konferenciji su sudjelovali ministar uprave Lovro Kušćević, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost prof. dr. Slavko Vidović, prof. Miroslav Tuđman, Hrvoje Sagrak, dr. sc. Tonći Prodan, Velimir Ostoić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Tome Antičić, ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava Robert Žunac, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, pomoćnik ravnatelja CARNet za NCERT Tomislav Štivojević. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u sklopu drugog panela pod nazivom Strategija nacionalne sigurnosti i zaštita kritične infrastrukture sudjelovala je Maja Matijaš Filipović.

Cilj konferencije bila je razmjena znanja i iskustva relevantnih stručnjaka iz državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora te planiranje aktivnosti povezanih s preventivnim djelovanjem u cilju zaštite kritične infrastrukture.

Na doktrinarnoj razini predstavljena je vizija načela kojima se može razviti, podignuti i poboljšati sustav organizacije postojećih kapaciteta u svrhu preventivne zaštite te brzog i učinkovitog oporavka kritičnih infrastruktura. Na strateškoj razini ponuđena su  rješenja povezana s digitalnom transformacijom provedbi aktivnosti zaštite i učinkovitog oporavka kritične infrastrukture, dok su na operativnoj razini prikazani modeli i arhitektura upravljanja sustavima, s naglaskom na cyber sigurnost. Na taktičkoj razini, čije izravne posljedice osjećamo svi, ponuđena su rješenja s ciljem jačanja svjesnosti o potrebi razvoja digitalne transformacije države s ciljem zaštite svekolikog razvoja države i društva.