Izvješće VOS-a za dan 4./5. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 4./5. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno (nakon mjerenja šumarije) 22 ha borove šume.
  • Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati još se sanira. Zahvaćena je borova šuma na nešto manjoj površini od prvog požara, ali ista još nije procijenjena. S obzirom da su opožarene površine spojene, na oba požara je tijekom 04. kolovoza bilo angažirano 33 vatrogasca s 9 vozila iz JVP-a i DVD-a Imotski, DVD-a Lovreć, sezonskih vatrogasaca iz DVD-a Zagvozd i JVP-a Split te DVD-a Solin i Dugopolje. Tijekom noći na požarištu je ostalo 20 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP-a i DVD-a Imotski, DVD-a Lovreć i sezonski vatrogasci iz DVD-a Zagvozd. Osiguranje i sanacija požarišta je u tijeku.
  • ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 20:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare kod Bulovića staje. U požaru je zahvaćena površina od oko 1930 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 Airtractor te oko 140 vatrogasaca s 27 vozila iz DIP-a Divulje s dijelom dislokacije iz Koprivničko-križevačke županije, izvanredne dislokacije iz Grada Zagreba (premješteni s požara kod Kistanja na ovaj požar) pripadnika NOS HV-a (47 vojnika s 4 teretna vozila) DVD-a Sinj sa sezonskim vatrogascima, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-a Trilj, Muć, Makarska, Dugi Rat, Vranjic i Omiš uz djelatnike šumarije. Iste zemaljske snage bile su angažirane i tijekom noći, a tijekom jutra  će se obaviti smjena vatrogasaca. Požar je, iako manjeg intenziteta, i  dalje aktivan. U 06:20 zatraženo angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair za ovo požarište.
  • DVD Zagvozd zaprimio je 04. kolovoza u 15:30 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu između zaseoka Tomičići i Gaće. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave, niskog raslinja i nešto borove šume. U gašenju je sudjelovalo 10 vatrogasaca s 2 vozila iz DVD-a Zagvozd. Požar je lokaliziran u 17:30, a ugašen u 18:00 sati.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Kistanja između zaseoka Mjerkači i Lalići, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati, lokaliziran je 04. kolovoza u 21:00 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 2000 ha trave, makije i guste smrike.
  • Požar raslinja na području Kistanja, zaseok Krnete, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:42 sati, također je lokaliziran 04. kolovoza u 21:00 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 119 ha, većinom trave i niskog raslinja.
  • Na požarištima su osim vatrogasnih snaga Šibensko-kninske županije djelovale i vatrogasne snage iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Ličko-senjske županije te 48 pripadnika NOS HV-a. Vatrogasne snage iz Ličko-senjske županije su otpuštene i vraćene u matične postrojbe, dok su snage iz Zagreba prebačene na požar na Dinari u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U gašenju je osim zemaljskih snaga angažiran i 1 Air tractor. Tijekom noći oba požarišta kod Kistanja osiguravala su i sanirala 23 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, JVP-a Šibenik, DVD-a Dubravice i Sveti Juraj Kistanje te dio dislokacije iz Zagrebačke županije.
  • Požar raslinja na području Zelića kod Knina, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 15:00 sati, lokaliziran je 04. kolovoza u 21:00 sati. Opožareno je oko 250 ha različitog raslinja. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovalo je 23 vatrogasca s 8 vozila iz dislociranih vatrogasnih snaga Primorsko-goranske županije, JVP-a Knin te DVD-a Promina i Biskupija te 23 pripadnika NOS HV-a s 3 teretna vozila koji su poslijepodne povučeni s požarišta. Tijekom noći na osiguranju požarišta bila su 3 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Promina.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 04. kolovoza u 11:29 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrske – Bjelanovići. Požarom je zahvaćeno 11 ha trave, niskog raslinja, smrike, oko 1000 čokota vinove loze, 35 maslina te jedna zapuštena štala. U gašenju požara sudjelovalo je 43 vatrogasaca s 9 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, DVD-a Ervenik, Sveti Juraj Kistanje, izvanrednih dislokacija iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a od zračnih snaga jedan Canadair i jedan Airtractor. Požar je lokaliziran u 13:56, a ugašen u 16:59 sati.

Zadarska županija

  • Požar raslinja kod mjesta Srb – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena, ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovali su  JVP Gračac i Zadar, DIP Zadar i DVD Srb s ukupno 36 vatrogasaca i 8 vozila te od protupožarnih zračnih snaga jedan Canadair i 2 Airtractora. Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku.