Izvješće VOS-a za dan 3./4. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 3./4. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha borove šume i niskog raslinja.
  • Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, još se sanira. Opožarena površina nije procijenjena. Na oba požara lokalne vatrogasne snage dežuraju i saniraju.
  • ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 20:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare kod Bulovića staje. U požaru je izgorjelo oko 500 ha trave, niskog raslinja i nešto borovine. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Canadair te 50 vatrogasaca i 10 vozila iz DVD-a Sinj, Trilj, Muć i Gomilica, sezonci Sinj i djelatnici Šumarije. Požar je i dalje aktivan.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Kistanja između zaseoka Mjerkači i Lalići, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati, još je aktivan. Procijenjena opožarena površina je oko 2000 ha trave, makije i guste smrike. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovala su 124 vatrogasca i 37 vozila iz JVP-a Knin, DIP-a Šibenik te županijski vatrogasni zapovjednik, DVD-i Kistanje, Skradin, Dubravice, Knin, Drniš, Promina, Bilice, Ervenik, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Vodice, Tisno, kao i 50 vojnika pripadnika NOS-a. Na požarištu su djelovale i dodatne vatrogasne snage iz Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije.
  • Požar raslinja na području Kistanja, zaseok Krnete, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:42 sati, još je aktivan. Procijenjena opožarena površina je oko 113 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovali su JVP Knin, DVD-i Kistanje, Drniš, Ervenik te dodatne snage iz Ličko-senjske županije i Grada Zagreba. U gašenju je osim zemaljskih snaga na oba požara bilo angažirano i 7 protupožarnih zrakoplova (3 Canadaira i 4 Air Tractora). Tijekom noći na oba požarišta kod Kistanja na gašenju i sanaciji je angažirano 88 gasitelja i 12 vozila.
  • Požar raslinja na području Oton Bendera, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:05 sati, ugašen je 03. kolovoza u 17:48 sati. Požarom je zahvaćena površina od 3 ha hrastove šume i raslinja. U gašenju je sudjelovalo 9 vatrogasaca s 3 vozila iz DIP-a Zadar i JVP-a Knin.
  • Požar raslinja na području Zelića kod Knina, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 15:00 sati, još je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovala su 64 vatrogasca i 17 vozila iz JVP-a Knin, DVD-i Drniš, Promina, Ružić, Kijevo, Tisno, Rogoznica, Biskupija, 25 vojnika pripadnika NOS-a i dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske županije, kao i 5 protupožarnih zrakoplova (2 Canadaira i 3 Air Tractora). Tijekom noći na gašenju i sanaciji je angažirano 27 gasitelja i 3 vozila (PP NOS, JVP Knin i DVD Knin i Promina).
  • Prilikom gašenja požara na području Šibensko-kninske županije protupožarni zrakoplovi AirTractor uočili su dva požara u začetku i na iste u preletu djelovali. Požari su bili na lokacijama Kistanje kod manastira Krka i Piramatovci kod Prokljana. Opožareno je ukupno oko 0,35 ha trave i niskog raslinja. Požari su ugašeni.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na otoku Ugljanu, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 02. kolovoza u 14:56 sati, ugašen je 02. kolovoza u 21:15 sati.
  • Požar raslinja kod mjesta Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovalo je 36 vatrogasaca i 8 vozila iz JVP-a Gračac i Zadar te DVD-i Srb i Jasenice.

Bosna i Hercegovina

Jučer, 03. kolovoza 2017., su temeljem „Sporazuma između Vlade republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa“ (NN 02/02) i „Standardnog operativnog postupka između Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o pružanju prekogranične pomoći u gašenju požara otvorenog prostora“ od 22. veljače 2006. godine, angažirana 2 protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 na gašenju požara u Bosni i Hercegovini, lokacija Ljubuški sa sjeverne strane Butorovice. Požar je lokaliziran u 19:30 sati.