Izvješće VOS-a za dan 26./27. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 26./27. kolovoza 2017. godine od 7:00 do 7:00 sati.

Ličko-senjska županija

 • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe, kojeg je županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS 17. kolovoza u 17:45 sati. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 26. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage Ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz Primorsko-goranske županije te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Divulje s ukupno 93 vatrogasca i 13 vozila, a pomoć iz zraka pružao je jedan helikopter za prijevoz vatrogasaca i opreme. Upućen je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, koji nije mogao djelovati radi jakog vjetra. Požar je i dalje aktivan na jednom dijelu, a tijekom prijepodneva uputit će se smjena novih 44 vatrogasca iz Primorsko-goranske županije.
 • Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić 25. kolovoza u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 26. kolovoza u gašenju požara sudjelovali su pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar sa šest vatrogasaca i dva vozila te DVD Velebit Lovinac, djelatnici Šumarije i komunalne službe. Požar se širi prema naselju Poljana.

Zadarska županija

 • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 26. kolovoza požar su nadzirali vatrogasci iz DVD-a Jesenice.
 • Požari raslinja na području Zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su ugašeni. Požar kod naselja Dobropoljci i dalje je pod nadzorom gasitelja, a dežurstvo su obavljale lokalne vatrogasne snage.
 • Požar raslinja na području Posedarja kod starog Masleničkog mosta za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 25. kolovoza u 13:30 sati, ugašen je 25. kolovoza u 22:40 sati. U požaru je izgorjelo 11 ha trave, niskog raslinja i smrike.
 • ŽVOC Zadar je 26. kolovoza u 16:19 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Donji Karin. Opožarena je neutvrđena površina trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor te ukupno 18 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP Benkovac i Zadar te DVD-a Pridraga i Novigrad. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći obavljalo se dežurstvo i sanacija.

Šibensko-kninska županija

 • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U 9:00 sati otpuštene su vatrogasne snage iz izvanredne dislokacije Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. U gašenju su tijekom dana sudjelovale vatrogasne snage iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Biskupija i Promina, DIP Šibenik i izvanredne dislokacije Karlovačke županije i Grad Zagreb, s ukupno 38 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Dežurstvo i sanacija i dalje su u tijeku.
 • Požari na području Đevrski kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, lokalizirani su 26. kolovoza u 19:45 sati. U sanaciji i dežurstvu na požarištu tijekom 26. kolovoza sudjelovali su vatrogasci iz DVD-a Kistanje. Površina požara na području Đevrske-Bjelanovića je 745 ha, a na području Ležajića je 1192 ha.
 • Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu su bili vatrogasci DVD-a Ružić (3/1).
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 26. kolovoza u 11:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Strmice kod Surdupa. Opožareno je 15 ha borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor te ukupno 35 vatrogasaca s 12 vozila iz JVP Knin i Drniš, izvanredne dislokacije iza Grada Zagreba i Karlovačke županije te DVD-a Šibenik, Zablaće , Kijevo, Knin i Drniš. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći radilo se na gašenju i sanaciji požarišta s 23 vatrogasca i osam vozila.

Splitsko-dalmatinska županija

 • Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neutvrđena površina niskog raslinja. Tijekom 26. kolovoza požar su gasila tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor te 15 vatrogasaca županijskih vatrogasnih snaga s makarskog područja. Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

 • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu s Crnom Gorom, za kojeg je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 26. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan helikopter Mi8 MTV za prijevoz vatrogasaca, spremnika s vodom i uređajem za gašenje, kao i 12 vatrogasaca iz JVP Konavle s tri vozila. Požarom je zahvaćena visoka i gusta makija i nešto borovine. Požar je pod nadzorom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.