Izvješće VOS-a za dan 18./19. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 18./19. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Ličko-senjska županija

 • Županijski vatrogasni zapovjednik javio je u VOS za požar raslinja kod Stinica prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe. U požar je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, helikopter koji je prevozio spremnike za vodu (kruške), kao i 22 vatrogasca sa sedam vozila iz JVP Senj, DVD-a Senj, Sveti Juraj i Krasno. Zbog nepristupačnog terena tijekom noći vatrogasci su povučeni sa požarišta , a nastavit će se gašenje u jutarnjim satima.

Zadarska županija

 • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, 18. kolovoza izašao je iz minski sumnjivog područja te je nastavljeno aktivno gašenje istog. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Tijekom 18. kolovoza u gašenju požara sudjelovao je Air Tractor i 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Jasenice, Obrovac i Žegar. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.
 • ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 10:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Posedarja. Požarom je zahvaćeno 2.5 ha hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasna vozila iz JVP Zadar, DVD-a Posedarje i Ražanac. Požar je ugašen u 14:20 sati.
 • ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 15:10sati dojavu o požaru raslinja na području Lišane-Dobropoljci koji se proširio u šibensko-kninsku županiju na područje Nunića. Požarom je zahvaćena veća neprocijenjena površina trave, niskog raslinja, hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri Air Tractora, te ukupno 36 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac, Vodice, DVD-a Lišane Ostrovičke, Stankovci, Drage, Filip i Jakov, Polača, Sukošan, Kistanje, Pirovac, i Tisno. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Šibensko-kninska županija

 • Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 10. kolovoza u 13:47 sati, na području Gornjeg Vinova kod Unešića, ugašen je dana 18. kolovoza u 11:00 sati.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja kod Zatona, lokaliziran je 18. kolovoza u 19:00 sati. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini, a drugim prema Zatonu, te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na površini oko 650 ha. U gašenju požara je tijekom dana 18.kolovoza sudjelovalo 57 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik i  72 vojnika NOS HKoV-a. U 19:00 sati 18. kolovoza otpušteni su pripadnici  NOS HKoV-a, a tijekom noći organizirano je dežurstvo i sanacija požarišta.
 • Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 16. kolovoza u 16:00 sati, kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice, ugašen je dana 18. kolovoza u 09:05 sati.
 • Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 17. kolovoza u 12:40 sati, na području Žitnića kod Drniša, ugašen je dana 17. kolovoza u 15:44 sati.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Požarom je zahvaćeno 280 ha trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair, Air Tractor, te ukupno 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, Šibenik, JVP Drniš, Knin, DVD-a Knin, Promina, Biskupija, Ervenik, Kistanje, Skradin, Grebaštica, Vodice, izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije. U jutarnjim satima zatražena su tri protupožarna zrakoplova Canadair.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 18. kolovoza u 14:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Mirlović Zagore naselje Nakići. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, Air Tractor, te ukupno 18 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Zablaće, Brodarica-Krapanj, Drniš, Šibenik i Bilice. Požar je ugašen u 17:58 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

 • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, aktivno se gasio i tijekom 18. kolovoza. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom dana požar su gasila dva zrakoplova Air Tractor i tri zrakoplova Canadair, te je izvršena smjena vatrogasnih snaga DIP-a Divulje. Požar se proširio i na šibensko-kninsku županiju između vrha Turjača i Lepinja, te na tom dijelu požarišta požar su gasili DVD-a Knin, Ružić, Drniš, izvanredna dislokacija zajednice primorsko-goranske sa ukupno 13 vatrogasaca i četiri vozila. Tijekom noći na požarištu su angažirani vatrogasci DIP Split, JVP Split sa sezoncima, izvanredna dislokacija koprivničko-križevačke županije, primorsko-goranske županije, DVD Muć, Knin, Ružić, Drniš i sa ukupno 48 vatrogasaca i 12 vozila. U jutarnjim sati zatražene su zračne snage za pomoć vatrogascima.
 • ŽVOC Split zaprimio je 18. kolovoza u 17:17 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja u naselju Gardun. Požarom je zahvaćeno 5 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair, te ukupno 28 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a Trilj, Sinj i Dicmo. Tijekom noći na dežurstvo je bio DVD Trilj sa osam vatrogasaca i dva vozila.

Krapinsko-zagorska županija

 • Zagorska javna vatrogasna postrojba zaprimila je 18. kolovoza u 16:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Budinšćine u naselju Brezje. Požarom je zahvaćeno 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Budinščina. Požar je ugašen u 18:45 sati.

Grad Zagreb

 • JVP Grada Zagreba zaprimila je 18. kolovoza u 13:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Sesveta kod bivše vojarne Duboki Jarak. U požaru je izgorjelo oko 15 ha trave i niskog raslinja, a tijekom akcije gašenja požara jedan je vatrogasac dehidrirao i kolima HMP-a je prevezen u KB Dubrava. Kako se radio o području skladišta bivše vojarne povremeno se čuju eksplozije od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, te vatrogasci dežuraju na sigurnoj udaljenosti. U gašenju požara i dežurstvu sudjeluje 30 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Zagreb i DVD-a za područja Grada Zagreba.