Izvješće VOS-a za dan 17./18. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 17./18. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Šibensko-kninska županija

 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Požarom je zahvaćena neprocijenjena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair, dva zrakoplova Air Tractor, te ukupno 73 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, JVP Drniš, DVD-a Knin, Promina, Ophodnja Promina, Drniš, Kistanje, Kijevo, Dubravice, Ervenik, Biskupija, Primošten, Grebaštica i Tisno. Tijekom noći su upućene izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske županije sa 17 vatrogasaca i pet vozila i Ličko-senjske županije sa 18 vatrogasaca i šest vozila. Vatrogasci iz dislokacije su već tijekom noći raspoređeni na požarište, a tijekom jutra su na požarište ponovno poslana tri zrakoplova Canadaira.

17. kolovoza u 21:00 sat u prostorijama Općine Promina održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, Grada Drniša i Općine Promina, kojoj su nazočili ravnatelj DUZS-a dr. sc. Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i pročelnik PUZS-a Šibenik Milovan Kević. Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području općine Promina i grada Drniša, gdje je požar jednim dijelom ušao i širi se u pravcu sela Velušić na području grada Drniša. Situacija je teška i u dosadašanjem tijeku požara obranjeni su zaseoci Sumani i Duvančići u mjestu Razvođe i dijelom u zaseocima Buhe u Velušiću. Trenutno je na terenu 40 domaćih snaga vatrogasaca i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe – odjela Zadar. Tijekom noći pristižu dodatne snage – 40 vatrogasaca iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije. Sve ostale operativne snage u općini Promina, gradu Drnišu i Šibensko-kninskoj županiji podignute su u stanje pripravnosti. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika postoji mogućnost za evakuacijom dijela stanovništa sela Velušić za koje će biti osiguran privremeni smještaj u dječjem vrtiću u Drnišu. Osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu. Zbog požara je za sav promet zatvorena županijska cesta Oklaj-Drniš (ŽC6055) kod mjesta Razvođe. Mole se građani na ugroženim područjima općine Promina i grada Drniša da prate upute nadležnih službi na terenu.

 • Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 16. kolovoza u 18:10 sati, obnovio se na jednom dijelu požarišta 17. kolovoza oko 11:00 sati. Požar su gasili DVD Perković i Unešić sa šest vatrogasaca i dva vozila. Ukupna opožarena površina do sada je oko 73 ha, a na dežurstvu je DVD Unešić sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja kod Zatona. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini, a drugim prema Zatonu, te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na površini oko 650 ha. Zbog požara od 13:48 sati isključen 10 kV dalekovod za Zaton. U gašenju požara je tijekom dana 17. kolovoza sudjelovalo 80 vatrogasaca sa 32 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik, DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Skradin, Rogoznica, Bilice, Kistanje i Drniš, te su angažirana su 72 vojnika NOS HKoV-a. Od protupožarnih zračnih snaga bila su angažirana četiri zrakoplova Canadaira, te četiri Air-tractora. Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku od strane 40 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 16:00 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice. Požarom je zahvaćena površina od 228 ha niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara tijekom dana 17. kolovoza sudjelovalo je ukupno 25 vatrogasaca sa devet vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Primošten, Rogoznica, te Marina i Seget-Vranjice iz splitsko-dalmatinske županije. Od protupožarnih zračnih snaga angažirana su dva zrakoplova Canadaira. Požar je ponovo lokaliziran 17.08. u 13:48 sati, a na dežurstvu su vatrogasci iz Rogoznice sa tri vatrogasca i jednim vozilom.
 • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 12:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Žitnića kod Drniša. Požarom je zahvaćeno 1,5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, te ukupno osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Drniš i DVD Drniš. Požar je lokaliziran u 14:00 sati, a dežurstvo u tijeku.

Splitsko-dalmatinska županija

 • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, tijekom 17. kolovoza aktivno se gasio. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom jutra u dva navrata pokušalo se sa gašenjem Canadairima iz zraka ali zbog jakog zadimljenja (dim „legao“ na požarište) pa time i nedostatka vidljivosti, zrakoplovi nisu djelovali. Od zemaljskih snaga tijekom dana na požarištu je bilo angažirano 37 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DIP-a Divulje, DVD-a Sinj i Muć, sezonske snage DVD-a Sinj te sezonske snage JVP Split. Vatra se približila naseljima Pribude, Delići, Banovci i Jukić ali su ista obranjena. Kasno poslije podne se u gašenju priključio jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor. U 17:09 sati požar je kod brda Turjaće prešao na stranu šibensko-kninske županije gdje je djelovao DVD Ružić sa 4 vatrogasca i 2 vozila. Tijekom večeri zatraženo je angažiranje 50 vojnika za ovo požarište koji će se, zajedno sa dodatnim snagama iz dijela splitsko-dalmatinske županije (DIP Split, operativne zone Trogir i Kaštela, JVP Split sa sezonskim snagama, DVD Sinj i sezonske snage, DVD-i Muć, Solin, Dugopolje, Zagora i Trilj sa 58 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila) naći na zborno mjesto kod vatrogasnog doma u Muću te dogovoriti operativno djelovanje na požarištu. Tijekom noći, s obzirom da je vjetar okrenuo na buru, vatrena fronta se širila prema mjestu Milešina gdje su vatrogasci bili angažirani na obranu kuća. Na požarište su upućena 2 protupožarna zrakoplova Air-tractor. Gašenje požara je u tijeku.
 • Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 15. kolovoza u 13:08 sati na području Postinje Gornje a u kome je izgorjelo 1.5 ha trave, smreke i borovine ugašen je 16. kolovoza u 08:00 sati.
 • ŽC112 Split zaprimio je 16. kolovoza dojavu o požaru raslinja na području općine Šestanovac na lokaciji Prpuše kod zaseoka Vukušići te je o tome obavijestio DVD Zadvarje i ŽVOC Split. Požar je zahvatio, sukladno procjeni vatrogasnog zapovjednika sa terena, oko 300 ha trave, niskog raslinje, grabovine i nešto hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 92 vatrogasca sa 27 vozila iz DVD-a  Baška Voda, Brela, Omiš, Dugi Rat, Gata, Kučiće, Zadvarje, Lovreč, JVP Imotski i DVD Imotski, Mladost, Gomilica, Vranjic, Solin, Podstrana i JVP ST te DVD Bol (punjenje Air –Tractora na aerodromu na Braču). Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći na požarištu je u saniranju i čuvanju požarišta angažirano 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Lovreč i Zadvarje.

Zadarska županija

 • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Tijekom 17. kolovoza sudjelovali u dežurstvu i sanaciji požarišta DVD Jasenice sa tri vatrogasaca i jednim vozilom. Postoje manja aktiviranja i izdimljavanja visoko u planini na minski sumnjivom području trenutno bez širenja požara.
 • ŽVOC Zadar zaprimio je 17. kolovoza u 15:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Podgrađa kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno 3 ha hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovao je jedan zrakoplov Air Tractor, te ukupno devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Benkovac. Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a ugašen u 18:05 sati.
 • ŽVOC Zadar zaprimio je 16. kolovoza u 13:08 sati dojavu od VOS-a (pilot Air-tractora uočio požar pa je obavijest javljena u Divulje) o požaru raslinja kod Galovca. Air tractor je odmah počeo sa gašenjem jer je požar zaprijetio kućama te su angažirana i 2 protupožarna zrakoplova Canadair, koja su upućena prema Zatonu, da djeluju sa nekoliko bacanja. Od zemaljskih snaga požar je gasilo 11 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Zadar te DVD-a Galovac i Sukošan. Požar je ugašen u 16:45 sati, a opožaren je 1 ha niskog raslinja i hrastove šume.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.