Izvješće VOS-a za dan 16./17. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 16./17. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, tijekom 16. kolovoza aktivno se gasio. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom jutra u dva navrata pokušalo se sa gašenjem Canadairima iz zraka ali zbog jakog zadimljenja (dim „legao“ na požarište) pa time i nedostatka vidljivosti, zrakoplovi nisu djelovali. Od zemaljskih snaga tijekom dana na požarištu je bilo angažirano 37 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DIP-a Divulje, DVD-a Sinj i Muć, sezonske snage DVD-a Sinj te sezonske snage JVP Split. Vatra se približila naseljima Pribude, Delići, Banovci i Jukić ali su ista obranjena. Kasno poslije podne se u gašenju priključio jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor. U 17:09 sati požar je kod brda Turjaće prešao na stranu šibensko-kninske županije gdje je djelovao DVD Ružić sa 4 vatrogasca i 2 vozila. Tijekom večeri zatraženo je angažiranje 50 vojnika za ovo požarište koji će se, zajedno sa dodatnim snagama iz dijela splitsko-dalmatinske županije (DIP Split, operativne zone Trogir i Kaštela, JVP Split sa sezonskim snagama, DVD Sinj i sezonske snage, DVD-i Muć, Solin, Dugopolje, Zagora i Trilj sa 58 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila) naći na zborno mjesto kod vatrogasnog doma u Muću te dogovoriti operativno djelovanje na požarištu. Tijekom noći, s obzirom da je vjetar okrenuo na buru, vatrena fronta se širila prema mjestu Milešina gdje su vatrogasci bili angažirani na obranu kuća. Na požarište su upućena 2 protupožarna zrakoplova Air-tractor. Gašenje požara je u tijeku.
  • Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 15. kolovoza u 13:08 sati na području Postinje Gornje a u kome je izgorjelo 1.5 ha trave, smreke i borovine ugašen je 16. kolovoza u 08:00 sati.
  • ŽC112 Split zaprimio je 16. kolovoza dojavu o požaru raslinja na području općine Šestanovac na lokaciji Prpuše kod zaseoka Vukušići te je o tome obavijestio DVD Zadvarje i ŽVOC Split. Požar je zahvatio, sukladno procjeni vatrogasnog zapovjednika sa terena, oko 300 ha trave, niskog raslinje, grabovine i nešto hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 92 vatrogasca sa 27 vozila iz DVD-a  Baška Voda, Brela, Omiš, Dugi Rat, Gata, Kučiće, Zadvarje, Lovreč, JVP Imotski i DVD Imotski, Mladost, Gomilica, Vranjic, Solin, Podstrana i JVP ST te DVD Bol (punjenje Air –Tractora na aerodromu na Braču). Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći na požarištu je u saniranju i čuvanju požarišta angažirano 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Lovreč i Zadvarje.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. U gašenju požara tijekom jutra 16. kolovoza sudjelovali su DIP Zadar i DVD Jasenice sa 10 vatrogasaca i 4 vozila, nakon toga na terenu na dežurstvu je ostao DVD Jasenice. Postoji manja izdimljavanja visoko u planini na minski sumnjivom području bez širenja požara.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 16. kolovoza u 08:38 sati dojavu o požaru raslinja na području Baštice – Donje Biljane. S obzirom da su u tom trenutku bili u preletu, odmah su na požarište djelovala 2 protupožarna zrakoplova Canadair, svaki sa po 2 bacanja. Osim zračnih snaga na požarištu je bilo angažirano 5 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Benkovac. Opožareno je 0,8 ha trave niskog raslinja i makije. Požar je ugašen u 14:30 sati.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 16. kolovoza u 13:08 sati dojavu od VOS-a (pilot Air-tractora uočio požar pa je obavijest javljena u Divulje) o požaru raslinja kod Galovca. Air tractor je odmah počeo sa gašenjem jer je požar zaprijetio kućama te su angažirana i 2 protupožarna zrakoplova Canadair, koja su upućena prema Zatonu, da djeluju sa nekoliko bacanja. Od zemaljskih snaga požar je gasilo 11 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Zadar te DVD-a Galovac i Sukošan. Požar je ugašen u 16:45 sati, a opožaren je 1 ha niskog raslinja i hrastove šume.

Šibensko-kninska županija

  • Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, obnovio se na jednom dijelu 15. kolovoza. Požar je ponovno lokaliziran 16. kolovoza u 18:10 uz pojavu izdimljavanja na teško pristupačnom području. Ukupna do sada opožarena površina je oko 70 ha, a na dežurstvu su dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom iz  DVD Ružić.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu (zamijećeno na kameri) o požaru raslinja kod Zatona. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini a drugim prema Zatonu te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na za sada neutvrđenoj površini. Zbog požara bila je zatvorena cesta Zaton – Raslina za sav promet.
  • U gašenju požara je tijekom dana sudjelovalo 85 vatrogasaca sa 32 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Skradin, Rogoznica, Bilice, Kistanje, Drniš te DIP Šibenik uz zapovijedanje županijskog i glavnog vatrogasnog zapovjednika. Od protupožarnih zračnih snaga bila su angažirana 3 Canadaira te 3 Air-tractora. Tijekom večeri angažirana su i 72 vojnika NOS HKoV-a. Požar je aktivan, gašenje je u tijeku, a ujutro su na požarište ponovno poslana 3 Canadaira te 2 Air tractora.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 16:00 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice. Požarom je zahvaćena još neprocijenjena površina niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 9 vozila iz DVD-a Rogoznica, Primošten, Grebaštica, Perkovića te Marine i Seget-Vranjice iz splitsko-dalmatinske županije. Od protupožarnih zračnih snaga angažirana su 2 helikoptera sa uređajem za gašenje. Tijekom noći nakon okretanja vjetra na buru, požar se počeo širiti prema kućama u Sapinim Docima. Požar je lokaliziran 17.08. u 02:00 sati, na požarištu su na saniranju i dežurstvu ostali vatrogasci iz Rogoznice, Primoštena i Grebaštice.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.