Izvješće VOS-a za dan 15./16. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 15./16. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Ličko-senjska županija

JVP Senj zaprimila je 15. kolovoza u 18:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Jablanaca predio Starčevića Pod. Požarom je zahvaćena manja površina trave i niskog raslinja. U gašenju požara zbog opasnosti da se požar ne proširi na borovu šumu sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Senj. Požar je ugašen u 19:30 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, tijekom 15. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovala su četiri Canadaira, četiri Air Tractora te ukupno 33 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP Splita, JVP Split sa sezoncima, DVD-a Muć i Zagora. Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta, a zatraženo je angažiranje zračnih snaga za gašenje u jutarnjim satima.
  • Požar raslinja na području Slime – zaseok Tadići kod Zadvarja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 13. kolovoza u 14:36 sati, ugašen je 14. kolovoza u 06:45 sati.
  • ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 13:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Postinja Gornjeg. Požarom je zahvaćeno 1.5 ha trave, smreke i borovine. U gašenju požara sudjelovala su dva Canadaira te ukupno 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic i Zagora. Požar je lokaliziran u 15:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 14:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Katuna kod Kreševog Brda. Požarom je zahvaćeno 21 ha trave, niskog raslinja, hrastove i mlade borove šume. U gašenju požara sudjelovala su dva Canadaira te ukupno 45 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Zadvarje, Kučiće, Lovreč, Gata i Omiš. Požar je ugašen u 20:00 sati.
  • ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 16:35 sati dojavu o požaru raslinja na području naselja Dugobaba i Korušca. Požarom je zahvaćeno 2 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri Canadaira te ukupno 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Zagora, Klis i Mladost. Požar je ugašen u 23:00 sati.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara tijekom 15. kolovoza sudjelovala su dva Canadaira te 11 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, DVD-a Jasenice,  Obrovac i Žegar. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 15. kolovoza u 17:52 sati dojavu o požaru raslinja na području Podgradina kod Posedarja. Požarom je zahvaćeno 45 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je jedan Canadair te ukupno 15 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila iz JVP-e Benkovac, Zadar i DVD Posedarje. Požar je ugašen u 20:50 sati.

Šibensko-kninska županija

  • Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, obnovio se na jednom dijelu 15. kolovoza. Požar su tijekom dana nadzirala i gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom iz DVD Ružić, a u preletu su djelovala tri Canadaira na dijelu koji se obnovio. Tijekom noći radi nepristupačnog terena požarište su nadzirali pripadnici DVD-a Ružić.
  • Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 15. kolovoza u 23:48 sati dojavu o požaru raslinja na području Mrdakovice. U požaru je izgorjelo 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su  JVP Šibenik, Vodice,  DVD Šibenik, Vodice,Zaton, Bilice i Brodarica-Krapanj s 31 vatrogascem i 13 vozila.  Požar je ugašen 16. kolovoza u 03:30 sati.

Zagrebačka županija

ŽC 112 Zagreb zaprimio je 16. kolovoza 2017. dojavu o požaru kuće kod mjesta Donji Šarampov. U požaru su smrtno stradale dvije osobe. U gašenju požara sudjelovali su  JVP Ivanić Grad i DVD Ivanić Grad sa četiri vatrogasca i dva vozila. Požar je ugašen, a vatrogasci su na požarištu zbog pomoći tijekom policijskog očevida.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.