Izvješće VOS-a za dan 11./12. rujna 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 11./12. rujna 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, ugašen je 11. rujna u 11:00 sati.

Istarska županija

  • Tijekom 11. rujna, a uslijed olujnog nevremena u većem dijelu istarske županije, vatrogasci su imali veći broj intervencija ispumpavanja vode, te uklanjanja stabala, kamenja i blata sa prometnica. VOC Pula je tako zaprimio 28 intervencije ispumpavanja (21 područje Poreč, 6 Rovinja, 1 Umaga).

Zadarska županija

  • 11. rujna poslije 07:00 sati županiju je pogodilo jako nevrijeme sa obilnim kišama, a najviše područje Grada Zadra, Nina, otoka Ugljana i Starigrada. U Zadru su potopljeni dijelovi Opće bolnice, trgovački centar Supernova, mnogobrojne kuće i poslovni prostori. Vodena bujica napravila je velike štete u Općoj bolnici, na prometnicama i prometnoj infrastrukturi, mnogobrojnim objektima i vozilima, a stradalo je i gradsko groblje u Zadru. Na terenu su angažirane osim županijskih vatrogasnih snaga i Državne intervencijske postrojbe iz Zadra, Šibenika i Splita, izvanredne dislokacije iz splitsko-dalmatinske, šibensko-kninske i ličko-senjske županije sa ukupno 58 vatrogasaca i 18 vozila, te 125 pripadnika Oružanih snaga RH. Od navedenih snaga na području Grada Zadra formirano je ukupno 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske koji crpe poplavljene objekte tijekom dana i noći.Privremeno je obustavljen rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i neće biti u funkciji nekoliko dana, dok se ne obavi njegova sanacija. Voda iz vodoopskrbnog sustava je i dalje zamućena, te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Veći dio gradskih prometnica je očišćen i u funkciji, ali ostaje poziv građanina na pojačan oprez.Tijekom jutra 12. rujna obaviti će se smjena vatrogasaca izvanrednih dislokacija splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske, otpustit će se izvanredna dislokacija ličko-senjske županije, a u zamjenu je došla izvanredna dislokacija iz Karlovačke županije sa 18 vatrogasaca i 6 vozila.
  • 11. rujna u 09:50 sati SIVP Dugi otok zaprimio je dojavu za pomoć u ispumpavanju vode iz objekta na području mjesta Sali na Dugom otoku. Na intervenciji sudjelovali DVD Sali i SIVP Dugi otok sa četiri vatrogasca i dva vozila. Intervencija završila u 14:44 sati.

Državni centar zaštite i spašavanja tijekom cijelog dana zaprimao je dojave građana o posljedicama nevremena. Najviše zahtjeva zaprimljeno je za crpljenje vode iz podruma i prizemnih prostorija, kako iz poslovnih tako i iz privatnih objekata. Zbog plavljenja kolnika zatvoreno je više lokalnih i prigradskih cesta, prekinut je promet na ŽC6007 Zadar-Ražanac (između Poljica i Mazija), ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i ŽC6004 Nin-Vrsi.

Sve žurne službe kao i komunalna poduzeća angažirane su na otklanjanju posljedica nevremena, a tijekom noći 11./12. rujna te su aktivnosti su nastavljene. Neka područja u Zadru i dalje su bez električne energije. Pored lokalnih vatrogasnih snaga, na intervencijama ispumpavanja vode angažirani su i: DIP Zadar, DIP Split (4/1), DIP Šibenik (4/2), JVP Split (20/7), JVP Šibenik (10/4) i snage iz Ličko-senjske županije (11/4 – više postrojbi).

Zbog velikog broja poziva upućenih na ŽC 112 Zadar došlo je do „prelijevanja“ oko 500 poziva u ŽC 112 Split, te manji broj u ŽC 112 Zagreb.

Stožer civilne zaštite Grada Zadra prati situaciju i koordinira aktivnosti na terenu te je, nakon sjednice održane u 19:00 sati izdao priopćenje, u kojem se ističe da je na području Zadra ukupno 70 timova vatrogasaca koji crpe vodu iz poplavljenih objekata. Bujične vode privremeno su obustavile rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, tako da će biti potrebno nekoliko dana da se otklone štete i uređaj ponovno stavi u funkciju. Voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je potrebno prokuhavati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.