Izvješće VOS-a za dan 1./2. rujna 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 1./2. rujna 2017. godine od 7:00 do 7:00 sati

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati sanirao se je i 01. rujna do ranih poslijepodnevnih sati.   U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borove šume i smreke (većinom prizemno bez zahvaćanja krošnji stabala). Požar su tijekom 01. rujna sanirali i osiguravali vatrogasci iz JVP Senj, DVD-i Senj, Krasno i Sveti Juraj te dislokacija vatrogasne zajednice primorsko-goranske županije (DVD Delnice). Požar je ugašen 01. rujna u 14:00 sati, a izgorena opožarena površina biti će izmjerena naknadno.
  • Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, je pod nadzorom gasitelja. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. I tijekom 01. rujna u gašenju požara smjenjivali su se vatrogasci iz DIP Zadar i DVD Velebit-Lovinac. Tijekom noći vršio se nadzor i dežurstvo na požarištu, a u jutarnjim satima ponovno će se izvršiti izmjena i popuna snaga na terenu.
  • ŽC112 Gospić zaprimio je 31. kolovoza u 11:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Korenice, kod Vrpila. U požaru je izgorjela za sada još neprocijenjena površina trave i niskog raslinja na otvorenom prostoru te prizemno kroz šumu bez zahvaćanja krošnji stabala. Tijekom 01. rujna u gašenju požara sudjelovalo je ukupno oko 70 vatrogasaca sa 18 vozila iz JVP i DVD Plitvička jezera, DVD Udbina i Vrhovine te izvanredne dislokacije vatrogasaca iz karlovačke županije. Od 15:30 sati požar je pod nadzorom vatrogasaca, kada su i vatrogasci iz karlovačke županije otpušteni u matične postrojbe. Požar je lokaliziran u 21:00 sati, a sanacija rubnih dijelova i osiguranje požarišta je u tijeku.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava i aktivira se u dijelom minski sumnjivom području. Tijekom 27. kolovoza požar se proširio u ličko-senjsku županiju na području kod vrha Mali Alan.
  • Tijekom 1. rujna u gašenju požara sudjelovali su JVP Zadar, DVD-i Žegar, Jasenice i Starigrad (na zadarskoj strani požarišta) te JVP Gospić i DVD Velebit Lovinac (sa strane ličko-senjske županije) sa ukupno 20 vatrogasaca i 7 vozila. Bilo je zatraženo i angažiranje zračnih snaga (1 Air-tractor) ali zbog meteo uvijeta njegovo dijelovanje nije bilo moguće. Požar je aktivan.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha MotikaŠiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena veća površina niskog raslinja, makije bjelogorične i crnogorične šume. Tijekom 01. rujna u gašenju požara angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair te 15 vatrogasaca iz operativne zone Makarska i 10 iz DVD-a Zagvozd. Iako je dobar dio požarišta saniran ima i dalje dosta izdimljavanja i mjestimice otvorenog plamena.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati i tijekom 01. rujna nadzirali su vatrogasci iz JVP Konavle. Prema procjeni zapovjednika na terenu opožareno je ukupno oko 160 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Trenutno nema otvorenog plamena pa ni izdimljavanja na požarištu.

Istarska županija

  • ŽVOC Pula zaprimio je 31. kolovoza u 14:59 sati dojavu o požaru raslinja na području Peroja kod Sv. Foške. U požaru je izgorjelo oko 8 ha niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te 39 vatrogasaca sa 15 vozila iz JVP Pula, DVD Pula, Fažana, Vodnjan, Medulin i Peroj. Požar je lokaliziran u 18:05 sati, a ugašen u 12:29 sati.

Vukovarsko-srijemska

  • ŽC 112 Vukovar zaprimio je 01. rujna u 15:05 sati dojavu o požaru nasada šume na području Istočna Gradina južno od mjesta Otok. Požarom je zahvaćena mlada šuma hrasta lužnjaka i graba na površini od oko 130 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 60 vatrogasaca sa 16 vozila iz JVP-a Vinkovci i Vukovar te DVD-a Otok, Komletinci, Nijemci, Vrbanja, Strošinci i Soljani i oko 80 djelatnika šumarije. Požar je pod nadzorom vatrogasaca a tijekom noći na saniranju i osiguranju požarišta bili su vatrogasci iz JVP Vinkovci te DVD-a Otok, Nijemci i Komletinci.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.