Izvješće VOS-a za dan 1./2. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 1./2. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15  sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha borove šume i niskog raslinja. Ukupno su u gašenju požara sudjelovala 3 protupožarna zrakoplova Canadair (31. srpnja) i ukupno 110 vatrogasaca s 28 vozila iz DIP-a Split, JVP-a Split i Imotski, DVD-a Imotski, Lovreč, Žrnovnica, Split, Dugi Rat, Omiš, Kučiće, Makarska i Brela te sezonci Sinj, sezonci Split i sezonci Zagvozd. Od 01. kolovoza od 15:00 sati otpuštene su sve snage osim vatrogasaca iz Imotskog, Zagvozda i Lovreća koji su nastavili s osiguranjem i saniranjem požarišta.

Šibensko-kninska županija

  •  Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 01. kolovoza u 13:01 sati dojavu o požaru raslinja na području Civljane Donje – Zelenovići. Požarom je zahvaćena površina od 1 ha trave, niskog raslinja i makije. Pri preletu s drugog požara u gašenje su se odmah uključila 3 Air tractora. Osim njih, u gašenju su sudjelovala 2 vatrogasca DVD-a Kijevo s jednim vozilom. Požar je ugašen 01. kolovoza u 15:41 sati.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 01. kolovoza u 14:25 sati dojavu o požaru raslinja na području Kistanje između zaseoka Mjerkači i Lalići. Požar je vrlo brzo zahvatio veću površinu trave, niskog raslinja, makije, smrike i nešto borove šume. U gašenje su uključena 64 vatrogasca s 24 vozila iz DVD-a Kistanje, Skradin, Dubravice, Knin, Drniš, Promina, Bilice, Ervenik, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Vodice, Tisno, JVP Knin, DIP Šibenik i DIP Zadar te županijski vatrogasni zapovjednik. U gašenju je, osim zemaljskih snaga, angažirano i 8 protupožarnih zrakoplova (5 Canadaira te 3 Air tractora.) Do noći je procijenjena opožarena površina bila oko 450 ha. Tijekom večeri i noći na požarištu je bilo angažirano 25 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP-a Šibenik i Zadar te DVD-a sveti Juraj Kistanje, Ervenik, Dubravice i Skradin. Gašenje je u tijeku, a 2 protupožarna zrakoplova Canadair će od 07:00 sati biti ponovno angažirani u gašenju ovog požara.

Zadarska županija

  • ŽVOC Zadar zaprimio je 01. kolovoza u  20:57 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Srb. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca s 4 vozila iz JVP-a Gračac i DVD-a Srb. Požar je ugašen u 23:20 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija

  •  U JVP-u Metković zaprimljena je 1. kolovoza u 14:45 sati u dojava o požaru raslinja na području Glušci kod Metkovića. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca s 5 vozila iz JVP-a i DVD-a Metković te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 22:00 sati.