Dva Canadaira pomogla u gašenju požara u BIH

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova Canadair upućeni su u četvrtak, 3. kolovoza 2017. godine u Bosnu i Hercegovinu na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškog.

Naime, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena je Odluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara. U skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva protupožarna zrakoplova Canadair u BiH, radi gašenja požara.

Dosad je Republika Hrvatska pružala pomoć Bosni i Hercegovini u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012. i 2013. godinu. Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Izraelu, Grčkoj i Portugalu.