Dani zaštite i sigurnosti 2017.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 17. rujna 2017. svečano je otvorena trodnevna manifestacija Dani zaštite i sigurnosti 2017., koju treću godinu zaredom organiziraju Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita. Cilj je manifestacije podići svijest šire javnosti o značaju sigurnosti i o ulozi sigurnosnih službi u društvu.

U okviru navedenog događanja, na Trgu će biti predstavljena izložba opreme i usluga Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog centra za razminiranje.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je, u okviru izložbe, postavila zapovjedni šator te izložila amfibiju, opremu za spašavanje iz ruševina, specifičnu opremu i sredstva civilne zaštite, kao i promotivni materijal DUZS-a.

Program događanja na Trgu bana Josipa Jelačića

Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna, a uz izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti i pokazne vježbe za građane u centru grada, uključuje sportske igre te međunarodnu konferenciju o kritičnoj infrastrukturi.

Sportske igre održane su 16. rujna u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu gdje je DUZS predstavljala malonogometna ekipa koju je predvodio ravnatelj dr.sc. Dragan Lozančić.

U hotelu Westin u Zagrebu, održava se i dvodnevna međunarodna konferencija Javno-privatno partnerstvo u zaštiti kritične infrastrukture. Uime Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ravnatelj dr.sc. Dragan Lozančić održao je 20. rujna uvodno predavanje na temu kritičnih infrastruktura u RH. Tom prigodom je naglasio kako je kritična infrastruktura sastavni dio modernih društava koja se brzo razvijaju i postaju sve više kompleksna, a zadaća državnih tijala i institucija je zaštita takvog načina života. Dodao je da na pitanjima kritične infrastrikture treba raditi u budućnosti kroz Strategiju nacionalne sigurnosti kao i Zakon o domovonskoj sigurnosti te na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, te zaključio kako koncept Domovinske sigurnosti nudi mogućnost otvaranja novog poglavlja s ciljem veće zaštite kritične infrastrukture.

Kao i prošle godine, Dani zaštite i sigurnosti 2017. održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Galerija