Crveno upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje na toplinski val za područje cijele Republike Hrvatske, a za sutra u Slavoniji i Dalmaciji.

Prema prognozi DHMZ-a, danas će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno ili djelomice sunčano, vruće i vrlo vruće. Uz prolazno više oblaka ponajprije na zapadu zemlje mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, pojačanim vjetrom i tučom. Kasno poslijepodne i navečer pljuskovi i grmljavina vjerojatni su i u ostatku unutrašnjosti te na dijelu srednjeg Jadrana, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, u zapadnim područjima i sjeverni. Na Jadranu jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 34 do 39, u Dalmaciji i do 42 °C.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce – toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet. Također, iz DHMZ-a upozoravaju i na nastavak sušnog razdoblja u nekim dijelovima zemlje, posebno u Dalmaciji, što može pogodovati nastanku i širenju požara.

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina