Crveno upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje na iznimno niske temperature za područje cijele kontinentalne Republike Hrvatske, regije Zagreb, Osijek i Karlovac.  Narančasto upozorenje izdano je za regije Gospić, Rijeka i Knin.

Uz vrlo hladno jutro i studeni dan i minimalne temperature od -19 do -16 °C, očekuje se izražena hladnoća. Niske temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te beskućnika te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Potrebno je zaštititi se, pomoći osjetljivim ljudima te postupati prema savjetima danima od strane nadležnih tijela.  Budite spremni na rasprostranjenu pojavu poledice koja može dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom. Mogući su i kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih PREPORUKA ZA ZAŠTITU OD HLADNOĆE Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema prognozi DHMZ-a, danas će u cijeloj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom oborinom te i dalje vrlo hladno. Snijeg će padati na Jadranu i uz njega, a do večeri će se proširiti i na ostatak zemlje. Očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorju, u Lici moguće i do 15 cm. Uz pritjecanje sve toplijeg zraka snijeg će prelaziti u kišu koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom, već prijepodne u Dalmaciji, a prema kraju dana na sjevernom Jadranu te u gorju. U gorju, osobito u južnoj Lici očekuje se i ledena kiša koja se smrzava na drveću, predmetima i tlu, a u noći je može biti i u slavonskoj Posavini i područjima južnije od Karlovca. Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren jugoistočni. U Dalmaciji će jačati jugo, u drugom dijelu dana mjestimice jako. Najviša dnevna temperatura od -8 do -3, na Jadranu od 1 do 6, na jugu i do 10 °C.