Nepovoljne vremenske prilike

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas nas očekuje oblačno vrijeme, u unutrašnjosti sa snijegom, češćim i obilnijim u središnjim te u gorskim krajevima gdje će uz novi snježni pokrivač biti i snježnih zapuha, a moguć i snježne mećave. Ponegdje u unutrašnjosti, ponajprije na krajnjem istoku, oborina na granici snijega i kiše može se smrzavati na hladnoj podlozi. Na Jadranu će povremeno padati kiša, mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice je moguće malo susnježice i snijega. U unutrašnjosti će puhati umjeren i na udare jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima, a u južnoj Dalmaciji istočnjak i jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom od -3 do 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 1 do 6, a drugdje duž obale od 5 do 11 °C.

Za sutra prognostičari najavljuju oblačno vrijeme uz oborine te vjetrovito, osobito na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, izraženiji u noći i ujutro, na Jadranu uglavnom kiša, a kasno poslijepodne i osobito navečer u većini se krajeva očekuje postupni prestanak oborine. U unutrašnjosti će puhati umjeren i ponegdje na udare jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima, u južnoj Dalmaciji i jugo. Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -4 do 2, u Slavoniji malo viša, od 0 do 6 °C. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije ujutro od 0 do 5, drugdje uz obalu od 4 do 9, a danju između 6 i 12 °C.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) za danas crveno upozorenje za područje Kvarnera, gdje se očekuje mjestimice jak i vrlo jak, ujutro i olujni sjeveroistočni vjetar, s udarima i do 120 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stanje u prometu: Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto. Molimo vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle-Kikovica te Kikovica Delnice,
  • autocesta A7 Draga-Šmrika,
  • riječka obilaznica čvor Orehovica-čvor Škurinje,
  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja,
  • DC25 Gospić-Karlobag (DC8);
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Više o stanju na cestama: Hrvatski autoklub.