Crveno upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) za danas crveno upozorenje za područje Istarske i Primorsko – goranske županije, gdje se očekuje olujna, u drugom dijelu dana mjestimice i orkanska bura, s udarima vjetra do 145 km/h.

Također, moguće je mjestimice jako jugo, već rano ujutro u okretanju na jaku, zatim i jaku olujnu buru, s najjačim udarima vjetra do 80 cv (65-150 km/h). Vrijeme podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo vas da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas nas očekuje pretežno oblačno uz kišu, u gorju i snijeg te vjetrovito. Mjestimice će biti obilne oborine, na Jadranu i pljuskova s grmljavinom. Uglavnom u gorju padat će snijeg te se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a uz jak vjetar i snježnih zapuha. Malo snijega može pasti u nizinama unutrašnjosti, a nošenog vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura zraka većinom od 1 do 6, na sjevernom Jadranu i do 10, a u Dalmaciji i na otocima između 13 i 18 °C.

Za sutra prognostičari najavljuju pretežno oblačno, mjestimice s kišom, u gorju snijegom, a još u noći s ponedjeljka malo snijega može pasti i u nizinama. Na sjeverozapadu zemlje i u Istri u drugom dijelu dana uglavnom bez oborina, a u Istri i djelomice sunčano. Još je na krajnjem jugu lokalno moguća obilna kiša i pokoji pljusak s grmljavinom. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, još ujutro na krajnjem jugu puhat će jako jugo. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna od 3 do 7, a na Jadranu između 9 i 15 °C. U gorju temperatura većinom između -2 i 2 °C.

Stanje u prometu: Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u središnjoj Hrvatskoj, dijelu Istre (Čičarija, Učka), Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Bosiljevo 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između čvora Otočac i tunela Sveti Rok, te na državnoj cesti DC1 između Vaganca i Knina. Trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji te obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Više o stanju na cestama: Hrvatski autoklub.