×
Kontakt

112 – JEDINSTVENI EUROPSKI BROJ ZA HITNE SLUŽBE

  • 112 – JEDINSTVENI EUROPSKI BROJ ZA HITNE SLUŽBE
  • O nama

Broj 112 je jedinstveni europski broj za hitne službe. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći).

Osim hitnih službi, Sustav 112, u hitnim situacijama, prema potrebi obavještava i druge nadležne sudionike civilne zaštite (kao što su tijela države uprave i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave), operativne snage u sustavu civilne zaštite (kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, ronioci, lovci i dr.) te dodatne snage od važnosti za sustav civilne zaštite kao što su Oružane snage Republike Hrvatske i policija.

Sustav 112 temeljem utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitan prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje, vatrogasaca i organa za transplantaciju te ozlijeđene ili oboljele osobe zrakom ili morem, što je u nekim situacijama od iznimnog značenja.

DOJAVA NA BROJ 112

Kada nazovete broj 112 operater će vas zapitati:
ŠTO se dogodilo?
GDJE se dogodilo?
IMA li ozlijeđenih i koliko?
KAKVE su ozljede?
KAKVE su okolnosti na mjestu nesreće: požar, istjecanje opasnih tvari, oštećene plinovodne ili električne instalacije, itd.?
KAKVU pomoć žurno trebate?
TKO ZOVE?

Trebate li pomoć samo jedne hitne službe, operater će proslijediti vaš poziv traženoj hitnoj službi.