10. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost

U Uredu Predsjednice Republike danas je održana 10. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske, na temu protupožarne sezone 2017. godine.

Sjednici su, uz Predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i redovne članove Vijeća, nazočili predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje ravnatelj dr.sc. Dragan Lozančić i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice i županijski vatrogasni zapovjednici.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić prezentirao je pripremne aktivnosti i statističke pokazatelje ovogodišnje protupožarne sezone te se posebno osvrnuo na požar kod Splita koji je izbio 17. srpnja.

Najopterećenije područje požarima bio je prostor Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, najveći su požari bili na području Splitsko-dalmatinske županije, a najviše je izgorene površine bilo u Zadarskoj županiji. Ako se zbroje opožarene površine samo u ovoj godini (od 01.01.2017. – 01.09.2017. g.) u priobalju (783,04 km2), dobiva se opožarena površina nešto veća od Međimurske županije (729 km2). Bez obzira na brojnost, veličinu i intenzitet svih požara na priobalju nije bilo znatnijih šteta na stambenim i turističkim objektima, a znatnije su štete zabilježene na gospodarskoj infrastrukturi (npr.električna mreža) te svakako na šumskom i poljoprivrednom zemljištu.

Proteklu protupožarnu sezonu, ravnatelj Lozančić ocijenio je jednom od najzahtjevnijih u proteklih nekoliko desetljeća te je radi što kvalitetnije analize svih segmenata u protupožarnim aktivnostima najavio niz aktivnosti, kao što su plenarna sjednica, okrugli stolovi, radionice, stručne rasprave i sl.

Tijekom rasprave koja je uslijedila članovi Vijeća dali su svoje osvrte, komentare i prijedloge za poboljšanje rada i što učinkovitije uvezivanje vatrogastva u budući Sustav domovinske sigurnosti.

Galerija